Kock restaurang | GRVUX

 

Utskriftsvänlig versionUtskriftsvänlig versionSkicka via epostSkicka via epostPDF versionPDF version

OBSERVERA
Ansökan till utbildningen sker just nu genom efteranmälan, då det finns platser och/eller reservplatser kvar efter att ordinarie ansökningsomgång har avslutats.

I samband med efteranmälan görs antagningen av behöriga sökande i den ordning de kompletta ansökningarna registreras. De som är först med att skicka in sina kompletta ansökningar, som  visar att de är behöriga till utbildningarna, är de som kommer att erbjudas plats på utbildningen. Eventuella reserver från den ordinarie ansökningsomgången erbjuds plats på aktuell utbildning innan dess att nya sökande antas. Utbildningen kommer att tas bort från hemsidan och inte längre vara sökbar när samtliga utbildningsplatser fyllts.

-----------------------------------------------------------------

"Jag vill först lära mig yrket och arbetstempot inom restaurangbranschen, sen vill jag öppna eget när jag är redo. Om du bara visar driv, gillar det du gör och visar att du vill lära dig då kan du förverkliga din dröm. Var inte rädd att hugga i på alla platser i ett kök!" Elev på Restaurangkock

Förkunskapskrav
Kunskaper i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande.

Studieform
Heltid gruppundervisning i skolan, APL (arbetsplatsförlagt lärande)

Utbildningens innehåll
Har du ett stort intresse för mat och människor? Utbildningen är för dig som vill arbeta som kock på à la carte- eller lunchrestaurang, på hotell eller bistro i Sverige eller någon annanstans i världen. Kanske drömmer du om att driva din egen restaurang? Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor och arbetsmarknaden mycket god.
Utbildningen ger dig dessutom en god grund att stå på inför fortsatta högre studier inom restaurang på yrkeshögskola.

Du får lära dig allt från grunderna i matlagning till avancerad matlagning med à la carte och fine dining i fokus. Du får goda kunskaper i hygien och ergonomi, livsmedel och näringslära. Dessutom fördjupar vi oss inom dietik och specialkost. Du lär dig också om mat och dryck i kombination - allt hänger ihop. Måltiden är en viktig del i människors liv. Det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater se till att gästen får en trevlig upplevelse, ung som gammal. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst och får den att vilja komma tillbaka.

Kursen Matlagning specialisering möjliggör fördjupning inom valt intresseområde.

Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang. Provningar genomförs i vår vinprovarsal. Undervisningen leds av yrkeskunniga och erfarna lärare. Skolan har sedan länge mycket goda kontakter med branschen och du genomför de arbetsplatsförlagda delarna på väletablerade restauranger, hotell eller caféer i Göteborg.

Utbildningen leder till
För dig som är kock finns massor av arbeten att välja mellan. Du kan arbeta som kock på en trendig restaurang i storstan, gästgiveri på landet, konferensanläggning eller lunchrestaurang.

Vad du än väljer så måste du som kock vara beredd på att samarbeta med dina arbetskamrater, hantera tidspress, ha känsla för service och för god planering och organisation. En stor del av yrket handlar om att planera och göra klart i tid och att göra det som en del av ett team. Du kommer att få arbeta med allt från menyplanering, till beställningar och råvaruinköp, matlagning och servering. Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor och arbetsmarknaden mycket god.

Viktig information
En del arbetsgivare kräver att du kan visa utdrag ur belastningsregistret innan praktik eller anställning.

Studiebesök
Öppet hus på Studium Restaurang Skånegatan 26 april kl. 10-12.
Du kan även mejla info.skanegatan@educ.goteborg.se om du är intresserad av att göra studiebesök på skolan.

Kostnader för eleven
Du betalar 3350 kronor för visst material inklusive kurslitteratur.  Kostnad för arbetskläder tillkommer, ca 1000 kr.

Informationsmöte
Du som kan bli aktuell för utbildningen kallas till ett obligatoriskt informationsmöte innan antagning där du får veta mer om utbildningen och de olika yrkesområdena du kan arbeta inom. Du måste delta i informationsmötet för att kunna bli antagen till kurspaketet.

Kurs- och antagningsbeskedet
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.
Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.   
 
APL (arbetsplatsförlagt lärande)
Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. När du gör APL följer du din handledares arbetstider. Det kan betyda att din APL börjar tidigt på morgonen, eller att du gör APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL plats.

APL-perioder
Du genomför två apl-perioder under utbildningen. Varje period är på ca 7 veckor - totalt ca 14 veckor.

Plats för utbildningen
Göteborg, Skånegatan 20

Utbildningsanordnare
Studium

Ansvarig vuxenutbildning
Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborg Stad

Studieperioder
Utbildningen är mellan 45 och 48 veckor
Period 1, 18 veckor: 2018-08-27--2018-12-28
Period 2, 26 veckor: 2018-12-31--2019-06-28
Period 3, 5 veckor:   2019-08-12--2019-09-13

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
- Svenska eller svenska som andraspråk

Handlingar som skall bifogas ansökan
Bifoga kopior på dina betyg från grund- eller gymnasieskolan (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen till din ansökan. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift godtas ej.

Om du inte har möjlighet att styrka dina kunskaper med betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i den kommun som ansvarar för den utbildning du har som förstahandsval (se utbildningsbeskrivningen).

Borttappade originalbetyg
Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads- eller regionarkivet.

Yrkesvux

Yrkesvux innebär att du läser till ett yrke och utbildningen sker i huvudsak på skola

Information om utbildning

Yrkesområde: 
Restaurang och Livsmedel
Utbildningsort: 
Göteborg
Längd: 
49 veckor
Poäng: 
1 400
Kontinuerlig antagning: 
Efteranmälan: 
Ja
Anmälningskod: 
GRY-REK-1808-GG