Måltidsbiträde / restaurangbiträde
Utbildningen leder till
Efter utbildningen kan du arbeta i storkök i till exempel skola, förskola, äldreomsorg eller lunchrestaurang. Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor och arbetsmarknaden mycket god.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Utbildningens innehåll
Du läser kurser inom restaurang och livsmedel och du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang, samt gör APL på en arbetsplats.
OBS! Utbildningen är på deltid vilket gör att du bara kan få studiestöd på max 75 % från CSN .
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Du kommer vara på en arbetsplats under två perioder på din utbildning. Den ena perioden är på tre veckor och den andra är på fem veckor.
Utdrag från belastningsregistret för skola och förskola krävs för att få göra APL (praktik) inom skola, barnomsorg och vård- och omsorgsbranschen.
Se här för mer information om arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll
Du får grundläggande kunskaper inom hygien, ergonomi, livsmedel, samt miljökunskap. Du får också lära dig grunderna i matlagning och vad som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller allergier och annan specialkost. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang.
Måltiden är en viktig del i människors liv och det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater skapa lugn och trivsel och se till att gästen får en trevlig upplevelse. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst.
Via Studium Restaurangs hemsida https://www.studiumgbg.se/utbildningar/restaurang-bageri/ kan du se filmer om skolan och utbildningarna som finns där.
På Skolverkets hemsida kan du söka fram och läsa om innehållet i de kurser som ingår i utbildningen. Nedan ser du vilka kurser som leder fram till den yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Observera att kurser kan tillkomma och/eller tas bort ifrån kurspaketet beroende på din individuella studieplan. Den utgår ifrån dina behov, erfarenheter och förutsättningar och upprättas i samband med antagningen.
Namn på kurs | Kurskod | Kurstyp | Poäng |
Studie- eller yrkesval | KGYORI11A-50 | Gemensam | 50 |
Introduktion till kurser | KGYORI11C | Gemensam | 50 |
Kunskaper om arbetsliv/arbetsmarknad | KGYORI11H-50 | Gemensam | 50 |
Matlagning 1 | MALMAL01 | Gemensam | 100 |
Matlagning 2 | MALMAL02 | Gemensam | 200 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, delkurs | MÅTBRCu | Gemensam | 50 |
Service och bemötande 1, delkurs | SEVSEVx1 | Gemensam | 50 |
Yrkessvenska | KGYORI11F-50 | Tillval | 0 |
Tillval – om du ska läsa en tillvalskurs beslutas det om i dialog med lärare
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för arbetskläder ca. 1500-2500 kr och kurslitteratur ca 300 kronor.
Tänk på att
Utdrag från belastningsregistret för skola och förskola krävs för att göra apl inom skola och barnomsorg, LSS och HVB.
Förkunskaper
För att vara behörig ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:
– Svenska (GRNSVED) eller svenska som andraspråk (GRNSVAD)
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.
Se här för mer information om ansökan och antagning.