
Barnskötare
Utbildningen leder till
Utbildningen ger dig kompetens att arbeta med barn och unga inom förskola, skola och fritidsverksamhet eller annan pedagogisk verksamhet. Efter yrkesutbildningen till Barnskötare kan du direkt påbörja din yrkesbana som barnskötare eller elevassistent. Du får även en grund om du vill vidareutbilda dig. Det är stor efterfrågan på utbildad personal inom framförallt förskolan.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
När du läser en yrkesvuxutbildning med språkstöd läser du framförallt i skolmiljö, men det ingår alltid viss del arbetsplatsförlagt lärande. Det innebär också att du lär dig svenska samtidigt som du lär dig ett yrke.
Utbildningen Barnskötare med språkstöd passar dig som vill arbeta med barn inom förskola eller grundskola. Utbildningen vänder sig till dig som har godkänt betyg i SFI C, men som inte är färdig med svenska på grundläggande nivå. Utbildningen är på heltid och motsvarar 40 timmar i veckan. Du får ett schema när utbildningen startar, som visar vilka dagar du ska vara i skolan. Yrkesläraren och svenskaläraren samarbetar i utbildningen och du får mycket hjälp med yrkesspråket.
Innehåll
Studerar du på utbildningen Barnskötare med språkstöd läser du yrkeskurser från Barn- och fritidsprogrammet samtidigt som du får läsa klart SFI D och Grundläggande svenska (nationell delkurs 1-4). Om du blir klar i grundläggande svenska får du även läsa gymnasiekursen Svenska som andraspråk. Du lär dig svenska som används på förskolan och i skolan så att du är väl förberedd för ett arbete efter avslutade studier.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, APL, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Du får vara beredd på restid till din APL-plats.
APL genomförs i kurserna Skapande verksamhet och Pedagogiskt arbete.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri och det finns möjlighet att söka studiemedel via CSN. Kostnaden för kurslitteratur tillkommer på cirka 2000-3000kr.
Tänk på att
För att få göra APL (praktik) inom förskola/skola så krävs ett utdrag ur belastningsregistret. Detta ansöker du om på Polisens webbsida och du visar upp det för skolan inför din praktik.
Förkunskaper
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge.
För att kunna bli antagen gäller det att du:
– har lägst betyg E från sfi kurs C eller motsvarande
– inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
– har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning i kombination med studier i svenska som andraspråk på grundläggande nivå
Om din ansökan saknar betyg kan det bli aktuellt att du får mer information om hur du ska göra.
För mer information, se här
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopia på ditt betyg (med rektors underskrift) i SFI på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.