
Betongarbetare
Utbildningen leder till
En betongarbetare är specialist på arbeten som innehåller betong; ett mångsidigt och mycket starkt material. Det finns många arbetsområden som hanterar betong vilket gör att betongarbetaren har en bred arbetsmarknad.
Betongarbetaren arbetar med armering av betongkonstruktioner. De flesta hus vilar på en grund av armerad betong. Som betongarbetare armerar och gjuter du golv, väggar och pelare. Det blir allt vanligare med förtillverkade betongelement, t ex väggar eller fasadelement, som kommer direkt från fabrik till bygget. Betongarbetaren tar hand om och monterar elementen på plats.
Som betongarbetare arbetar du inte enbart med huskonstruktioner utan det finns många andra arbetsuppgifter, t ex väg- och brobyggen. Att vara betongarbetare kan vara fysiskt krävande, men arbetet underlättas av hjälpmedel i form av exempelvis byggkranar och betongpumpar.
Arbetsgivarna kan variera, från stora rikstäckande byggkoncerner till små firmor som är specialiserade och som arbetar på entreprenad. Att arbeta på entreprenad innebär att du kan vara en begränsad tid på ett bygge för att sedan flytta till ett annat där betongarbete ska utföras.
Se gärna film på Youtube: Yrke Betongarbetare
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
När du läser en yrkesvuxutbildning läser du framförallt i skolmiljö, men det ingår alltid viss del arbetsplatsförlagt lärande.
Utbildningen kräver att du studerar på heltid. Heltid betyder att du ska räkna med att vara aktiv elev under utbildningen på skolan mellan 0830-1600, måndag till fredag. Variationer i schemat kan förekomma.
Innehåll
De två första tredjedelarna av utbildningsinnehållet är detsamma som för murare och snickare. De gemensamma delarna ger dig en bred bas inom byggbranschen oavsett inriktning. Den sista tredjedelen är specialiserad på betongarbeten.
Gjutning och armering är betongarbetarens två huvuduppgifter. Husgrunder är ofta gjutna i betong. Även broar, vägar och golv gjuts i betong. Gjutningen görs i en form som sätts upp på plats. För att en betongkonstruktion ska bli tillräckligt stark måste den armeras med hjälp av armeringsjärn som löper genom den färdiga konstruktionen enligt ett visst mönster. Detta får du lära dig på utbildningen.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.
Apl-perioder: Utbildningen innehåller cirka 15 % apl (arbetsplatsförlagt lärande) Variationer när det gäller tidpunkt på apl kan förekomma.
Kvalificerad utbildningstid
Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling, denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. Du är lärling på ett företag i cirka två och ett halvt år. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och få ditt yrkesbevis som betongarbetare. Ytterligare information gällande yrkesutbildningsavtal finns på BYN.se.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
ca 1500 kr för skyddskläder, utbildningsmaterial får du låna av skolan.
Tänk på att
Det är en stor fördel om du har körkort eller har det på gång när du ska ut på arbetsplatsförlagt lärande, apl, och arbeta som lärling.
Förkunskaper
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
– Svenska eller svenska som andraspråk
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
För mer information, se här
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.