
Byggnadsträarbetare
Utbildningen leder till
Trä är vårt äldsta byggmaterial och trä ingår fortfarande i alla byggprojekt. Material, verktyg, maskiner och arbetsmetoder har utvecklats, men hantverket är kvar. Byggnadsträarbetaren finns med under hela bygget: från formsättning av grunden till olika takkonstruktioner och inredning.
Byggnadsträarbetare är ett hantverksjobb som kräver stor yrkesskicklighet. Det märks kanske främst vid ombyggnader där det sällan finns några räta vinklar och kanske inte heller några ritningar. Vid ombyggnader krävs också kunskap om gamla hantverksmetoder och äldre byggteknik.
En byggnadsträarbetare kan ha väldigt olika arbetsuppgifter och många specialiserar sig därför på exempelvis formsättning eller inredning. Som snickare kommer du att få montera köksinredningar, gipsa väggar, bygga stommar, montera fönster och t ex klä hus med panel. Träarbetare arbetar också vid anläggningsprojekt, exempelvis brobyggen.
Arbetet kan innebära jobb på högre höjder. Som träarbetare arbetar du ofta i arbetslag, men kan även innebära självständiga arbeten hos privatpersoner.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
När du läser en yrkesvuxutbildning läser du framförallt i skolmiljö, men det ingår alltid viss del arbetsplatsförlagt lärande.
Utbildningen kräver att du studerar på heltid. Heltid betyder att du ska räkna med att vara aktiv elev under utbildningen på skolan mellan 0830-1600, måndag till fredag. Variationer i schemat kan förekomma.
Innehåll
De två första tredjedelarna av utbildningsinnehållet är detsamma som för murare och betongarbetare. De gemensamma delarna ger dig en bred bas inom byggbranschen oavsett inriktning. Den sista tredjedelen är specialiserad på träarbeten.
Under utbildningen tränar du på att söka information samt planera, organisera och utföra vanliga arbetsuppgifter.
- Du får kunskaper om arbetsprocesser samt olika metoder, material, verktyg och maskiner.
- Du får kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.
Du får lära dig att följa arbetsbeskrivningar och använda ritningar. - Du får lära dig att göra riskbedömningar.
- Viktigt är att kunna utvärdera arbetsprocessen och resultatet samt att dokumentera sitt arbete – detta får du träna på.
- Du får kunskaper om vad hållbar utveckling innebär i bygg- och anläggningsbranschen.
- Att kunna samverka och kommunicera med andra samt använda fackspråk är en viktig del i utbildningen.
De två vanligaste arbetsuppgifterna för en byggnadsträarbetare eller snickare som det också heter är formsättning för betonggjutning och stomresning av bärande väggar och ytterväggar. Vid nyproduktion av hus monterar träarbetaren ofta färdiga byggdelar som är förtillverkade i fabrik. Träarbetaren reser mellanväggar och monterar väggbeklädnader som gipsskivor, spånskivor eller panel. Träarbetaren monterar även dörr- och fönsterkarmar, skåp och andra snickerier.
Ritningsläsning är en viktig del av arbetet eftersom merparten av allt byggarbete utgår ifrån en ritning. Allt detta får du träna på under utbildningen.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.
Apl-perioder: Utbildningen innehåller cirka 15 % apl (arbetsplatsförlagt lärande) Variationer när det gäller tidpunkt på apl kan förekomma.
Kvalificerad utbildningstid
Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling, denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. Du är lärling på ett företag i cirka två och ett halvt år. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och få ditt yrkesbevis. Ytterligare information gällande yrkesutbildningsavtal finns på BYN.se.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
ca 1500 kr för skyddskläder, utbildningsmaterial får du låna av skolan.
Tänk på att
Det är en stor fördel om du har körkort eller har det på gång när du ska ut på arbetsplatsförlagt lärande, apl, och arbeta som lärling.
Förkunskaper
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
– Svenska eller svenska som andraspråk
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
För mer information, se här
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.