Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Målare

Bygg och anläggning |Yrkesvux

Utbildningen leder till

En målare både målar och tapetserar. Med färg, penslar och andra redskap skapar du trevliga miljöer för människor, både på deras arbetsplatser och i deras hem. Arbetet som byggnadsmålare upplevs av många som fritt och självständigt.

En målare kan ha många olika arbetsplatser, vissa företag innebär nya objekt flera gånger i veckan och vissa företag arbetar endast med stora omfattande måleriarbeten där du använder samma teknik och färg hela tiden.

Inom måleribranschen kan man specialisera sig inom en måleriteknik eller på något annat som har med måleri att göra, man kan även bli t ex bli arbetsledare, konsult, färgsättare eller egen företagare.

Utbildningens innehåll och upplägg

Hur är utbildningen upplagd

När du läser en yrkesvuxutbildning läser du framförallt i skolmiljö, men det ingår alltid viss del arbetsplatsförlagt lärande.  

Utbildningen kräver att du studerar på heltid. Heltid betyder att du ska räkna med att vara aktiv elev under utbildningen på skolan mellan 0830-1600, måndag till fredag.  Variationer i schemat kan förekomma. När du är ute på företaget för att göra arbetsplatsförlagt lärande, apl, följer du arbetsplatsens tider.

Innehåll

En målare arbetar både inne och ute. Arbetsmoment som ingår är tex: målningsarbeten på olika typer av ytor som vägg, tak, fasad, spackling och tapetsering.

Vid renoveringsarbeten använder du pensel eller roller, medan sprutmålning är en vanlig metod på nybyggen.

Ibland använder du äldre tekniker som ådring, marmorering eller dekorationsmålning.

När du tapetserar skär du tapeten med kniv, klistrar och sätter upp den och slätar ut den med en borste. Detta får du lära dig under utbildningen.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder: Utbildningen innehåller cirka 15 % apl. Variationer när det gäller tidpunktpå apl kan förekomma.

Kvalificerad utbildningstid

Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling, denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. . Enligt gällande yrkesutbildningsavtal ansöker du om ditt yrkesbevis för målare , cirka 2-3 år.  Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget. Läs mer på Måleribranschens Yrkesnämnds hemsida: https://malare.nu/vuxenutbildning

Vad behövs för att kunna läsa utbildningen

Kostnader

ca 1500 kr för skyddskläder, utbildningsmaterial får du låna av skolan.

Tänk på att

Det är en stor fördel om du har körkort eller har det på gång när du ska ut på arbetsplatsförlagt lärande, apl, och arbeta som lärling.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

– Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

För mer information, se här

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Förkunskaper

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

 

– Svenska eller svenska som andraspråk

Information om utbildningen

Utbildningsort

Göteborg

Utbildningsform

Yrkesvux

Studieperioder

Period 1: 2023-04-03 – 2023-06-30

Period 2: 2023-07-03 – 2023-12-29

Period 3: 2024-01-01 – 2024-05-10


Övrig information

Skola

Movant AB

Plats för utbildningen

Norra Deltavägen 3, Göteborg

Ansvarig vuxenutbildning

Arbetsmarknad och vuxenutbildning Göteborg Stad

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen.

Mejla goteborg@movant.se så får du tid när det passar

Informationsmöte

Om du blir antagen och tackar ja till utbildningen blir du kallad till digitalt möte om utbildningen,  och annat du behöver veta inför start.  Schema kommer du får i början av utbildningen.