
Målare
Utbildningen leder till
Efter utbildningen kan du arbeta som målare.
Här kan du läsa mer om yrket samt se på filmer:
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
En lärlingsutbildning inom komvux är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen är på en arbetsplats. Du har en handledare/lärare på arbetsplatsen och en yrkeslärare som hjälper dig genom utbildningen på skolan. Utbildningen är på heltid.
Innehåll
En utbildning till målare är för dig som vill arbeta med många saker inom måleriyrket. Du lär dig grunderna i måleriprocessen och får mer kunskap inom flera typer av måleri. Du ska kunna arbeta både inomhus och utomhus, i privata hus och stora lokaler, nya hus, och även hus som behöver renoveras.
I skolan lär du dig i workshops (du övar praktiskt) uppgifter som ger dig bättre måleriteknik som t ex gammaldags måleri och tapetsering. Du får teori en dag i veckan.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Utbildningen genomförs på ett företag, som arbetsplatsförlagt lärande (APL). Komvux arrangerar praktikplatsen i samarbete med eleven. Du kommer att arbeta tillsammans med en handledare och följer din handledares arbetstider. Detta kan kanske betyda att du börjar tidigt på morgonen. Du får vara beredd på restid till din arbetsplats, som kan ligga i annan kommun. I regel får man ingen lön från företaget under utbildningen, däremot kan du ansöka om bidrag från CSN.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Eleven betalar själv kurslitteratur. Andra kostnader som t ex för arbetskläder och resor kan du också behöva betala.
Förkunskaper
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
– Svenska grund eller svenska som andraspråk grundläggande
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
För mer information, se här
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.