Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Måltidsbiträde med språkstöd

Restaurang och livsmedel |Lärlingsvux med språkstöd

Om du brinner för mat, service och är kreativ i att kombinera smaker och presentera mat på ett tilltalande sätt ska du söka till vår utbildning som måltidsbiträde.

Viktig information

Du som söker denna utbildning ska ha intresse för yrket och mat. Om man vill jobba inom storkök på skolor eller förskolor kräver detta att man begär ut utdrag från belastningsregistret. Detta hjälper skolan till med vid skolstart.

OBSERVERA: GRvux har infört svarskrav. Du kommer att få ett meddelande per mail och/eller sms om du blir erbjuden en plats eller en reservplats på någon av de utbildningar du har ansökt till. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste tacka ja eller nej till varje enskilt svarskrav du får. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid eller inte svarar alls kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande. OBS! svarskrav används inte i Efteranmälan.

Utbildningens innehåll

Orienteringskurs 80p
Hygien 100p
Ergonomi 100p
Livsmedel och näringskunskap 100p Service och bemötande 1 100p Matlagning 1 100p

Yrkessvenska 200p
SFI/Grundläggande svenska som andra språk

Du får grundkunskaper i förberedelse av lättare matlagning och det kalla köket. Du lär dig att planer och förbereda arbetet i ett kök tillsammans med de övriga i teamet. Du lär dig grunderna inom livsmedel, hygien, näringskunskap, och service. Du läser yrkeskurser samtidigt som du läser svenska på antingen SFI-nivå eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå. Inom denna utbildingen har du både en yrkeslärare och en lärare i svenska som jobbar integrerat med fokus på yrkesspråket.

Utbildningen leder till

Efter avslutad utbildning kan du arbeta i storkök som till exempel på skola, förskola, äldreomsorg eller lunchrestaurang. Du kan även jobba som kallskänka, cafébiträde eller inom frukosten eller konferens på hotell. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vart man arbetar inom olika verksamheter där måltider serveras.

Kostnader för eleven

Kostnader för litteraturböcker och kläder kan tillkomma.

Studiebesök

Studiebesök kan erbjudas. Du får besök av branschen på introduktionsdagarna.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, APL i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats 70% av utbildningen och utför de praktiska delarna inom utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer tiderna på arbetsplatsen. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL

på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. APL-perioder: 70% av utbildningen.

Antagning

Informationsmöte: Du kan komma att bli kallad till en gruppinformationsmöte. Syftet med mötet är att ge dig som sökande den information du behöver för att veta om utbildningen är rätt för dig. Du får också möjlighet att ställa frågor. Om du inte kan dela på informationsmötet påverkar det inte din möjlighet till att få en plats på utbildingen. I antagningen sker ett urval i enlgihet med förordningen om vuxentubildingen. Detta innebär att alla som söker till utbildningen kanske inte får plats. Till gruppinformationsmötet kallas fler sökande än det finns platser inom vald utbildning.

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Övrig information

Plats för utbildningen: Campus Mölndal
Utbildningsanordnare: Campus Mölndal
Ansvarig vuxenutbildning: Mölndal

Förkunskaper:

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge.

För att kunna bli antagen gäller det att du:
– har lägst betyg E från SFI kurs C eller motsvarande
– inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
– har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning i kombination med studier i SFI/svenska som andraspråk på grundläggande nivå

Om din ansökan saknar betyg kan det bli aktuellt att du får mer information om hur du ska göra.

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopia på ditt betyg (med rektors underskrift) i SFI på ditt
studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Information om utbildningen

Yrkesområde:

Restaurang och Livsmedel

Utbildningsort:

Mölndal

Längd:

36 veckor

Poäng:

780

Sista kompletteringsdag:

tisdag, september 6, 2022

Anmälningskod:

GRX-RMB-2210-ML

Studieperiod:

2022-10-24 — 2022-12-30
2023-01-02 — 2023-06-30