Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Murare

Bygg och anläggning |Lärlingsvux

Vanliga sysslor för en murare är; mura väggar av block eller tegel och att putsa. Muraren lägger tegelsten eller block på varandra och mellan varje sten eller block läggs murbruk som fogar ihop dem. Arbetet görs för hand med en murslev. Ny teknik underlättar arbetet mer och mer.

Lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning inom komvux är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom utbildningen. En dag i veckan är avsatt för teorigenomgång. Du får då träna på moment i utbildningen som du behöver bli bättre på och möjlighet att få stöd.

Viktig information

Utbildningen startar med att du introduceras på skolan i fyra veckor. Du får reda på mer om utbildningen och om ditt framtida yrke. Skolan är ansvarig för att ta fram en lämplig lärlingsplats.

Att studera som lärling kräver mycket av dig som elev. Därför är de fyra veckorna i början viktiga; passar utbildningen dig? Passar lärlingsformen dig?

Bra med datorvana. För att klara utbildningen behöver du ha kunskaper i matematik, då du behöver räkna ut hur många tegelstenar eller klinkers du ska lägga på en yta.

OBSERVERA: GRvux har infört svarskrav. Du kommer att få ett meddelande per mail och/eller sms om du blir erbjuden en plats eller en reservplats på någon av de utbildningar du har ansökt till. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste tacka ja eller nej till varje enskilt svarskrav du får. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid eller inte svarar alls kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande. OBS! svarskrav används inte i Efteranmälan.

Utbildningens innehåll

Utbildningsinnehållet är delvis samma som för exempelvis betongarbetare och snickare. De gemensamma delarna som är 2/3 av utbildningen syftar till att ge en bred bas att stå på medan den sista tredjedelen är specialiserad på mureri.

Under utbildningen tränar du på att söka information samt planera, organisera och utföra vanliga arbetsuppgifter.
Du får kunskaper om arbetsprocesser samt olika metoder, material, verktyg och maskiner.
Du får kunskaper om lagar och andra bestämmelser inom yrkesområdet.

Du får lära dig att följa arbetsbeskrivningar och använda ritningar. Du får lära dig att göra riskbedömningar.
Viktigt är att kunna utvärdera arbetsprocessen och resultatet samt att dokumentera sitt arbete – detta får du träna på.

Du får kunskaper om vad hållbar utveckling innebär i bygg- och anläggningsbranschen.
Att kunna samverka och kommunicera med andra samt använda fackspråk är en viktig del i utbildningen.

Utbildningen ger dig kunskaper i att bygga upp husets väggar med lättbetong och klä huset med fasadtegel, utföra putsning med olika sorters bruk som sprutas eller läggs för hand. Många murare väljer att specialisera sig inom mureri eller putsning.

Kvalificerad utbildningstid
Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling, denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. Du är lärling på ett företag i upp till 36 månader, tre år. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget enligt gällande avtal. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och få ditt yrkesbevis som murare.

Ytterligare information gällande yrkesutbildningsavtal finns på BYN.se.

Utbildningen leder till

Murare är ett av de allra äldsta byggyrkena. Byggteknik och material har förändrats, men murarens hantverksskicklighet är oumbärlig i nästan all verksamhet som har med husbyggnad att göra. För det mesta arbetar muraren med tegel och lättbetong, men även putsning med olika sorters teknik är en väsentlig del av yrket. Mureri är än idag ett hantverk som kräver stor yrkesskicklighet.

Som murare är dina arbetsuppgifter främst att bygga upp husets väggar med lättbetongblock och att klä huset med fasadtegel. Du utför också putsning med olika sorters bruk som sprutas eller läggs på för hand. En del murare utför även inredningsjobb, t.ex. väggar av tegel eller puts och murverk för spisar.

Du kan också arbeta med stuckatur. Stuckatören arbetar med dekorationslister av gips vid taket och tillverkar takrosetter. Detta är ett avancerat jobb som kräver vidareutbildning. Många murare väljer att specialisera sig inom mureri eller putsning.

Kostnader för eleven

Inga direkta kostnader då kurslitteraturen är webbaserad.

Studiebesök

Kontakta Peter Skog på Bräckegymnasiet, telefon 0725-757696, om du vill göra ett studiebesök.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår 70 % arbetsplatsförlagt lärande, apl, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Skolans lärare kommer ut och besöker dig, och stöttar dig i ditt lärande.

Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder
Du är ute på arbetsplatsen fyra dagar i veckan. En dag i veckan studerar du online.

Antagning

Om du uppfyller förkunskapskraven för utbildningen sker antagning utifrån tillgång till utbildningsplatser.

Du som är aktuell för utbildningen kommer få kallelse till ett obligatoriskt informationsmöte på skolan. Kallelsen kommer via e-post.

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Övrig information

Utbildningsanordnare: Utbildningscentrum Bräckegymnasiet
Plats för utbildningen: Stora Holm, Holmvägen 81, hus B, Hisingen
Ansvarig vuxenutbildning: Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

– Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Information om utbildningen

Yrkesområde:

Bygg och Anläggning

Utbildningsort:

Göteborg

Längd:

57 veckor

Poäng:

1 480

Sista kompletteringsdag:

tisdag, september 6, 2022

Anmälningskod:

GRL-MUR-2210-GG

Studieperiod:

Period 1: 2022-10-24 – 2022-12-30
Period 2: 2023-01-02 – 2023-06-30
Period 3: 2023-08-07 – 2023-12-29