Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Personbilsmekaniker

Fordon och transport |Lärlingsvux

Detta är ett passande yrke för dig som gillar teknik och datorer och vill bli proffs på elektronik och felsökning på fordon.

Lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning inom komvux är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom utbildningen. En dag i veckan är avsatt för teorigenomgång. Du får då träna på moment i utbildningen som du behöver bli bättre på och möjlighet att få stöd. 

Viktig information

Utbildningen startar med att du introduceras på skolan i fyra veckor. Du får reda på mer om utbildningen och om ditt framtida yrke. Skolan är ansvarig för att ta fram en lämplig lärlingsplats.

Att studera som lärling kräver mycket av dig som elev. Därför är de fyra veckorna i början viktiga; passar utbildningen dig? Passar lärlingsformen dig?
 
Du behöver genomgå och bli godkänd i en härdplastutbildning och en hälsoundersökning (spirometritest) innan du går ut på den arbetsplatsförlagda utbildningen, apl. Undersökningen görs på skolan.

Körkort är inget krav för att delta i undervisningen, men de flesta arbetsgivare kräver det för anställning.

OBS! GRvux har infört svarskrav. Du kommer att få ett meddelande per mail och/eller sms om du blir erbjuden en plats eller en reservplats på någon av de utbildningar du har ansökt till. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste tacka ja eller nej till varje enskilt svarskrav du får. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid eller inte svarar alls kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande. OBS! svarskrav används inte i Efteranmälan.

Utbildningens innehåll

Som fordonstekniker arbetar du med att felsöka, demontera, rengöra, kontrollera, justeraeller byta ut felaktiga eller utslitna delar. Utbildningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna få en anställning som fordonstekniker.

En fordonstekniker har många möjligheter till varierande och spännande arbetsuppgifter.Tycker du det verkar intressant att analysera, reparera och utföra service och underhåll på fordon är detta kanske en utbildning för dig.

Utbildningen leder till

Framtida arbetsplatser kan exempelvis varaverkstäder, bensinstationer, bärgningsföretag, däcksfirmor eller transportföretag. Det finnsett behov av utbildade fordonstekniker med rätt kompetens för dagens moderna fordon.
Framför allt är det personal med kunskaper om specifika bilmärken samt kunskaper inom data och elektronik som efterfrågas. Regionala skillnader förekommer. Kraven på specifik kompetens från arbetsgivarna har ökat.

Kostnader för eleven

Arbetsskor ca 500 kr.

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan och träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen. Besöket kan eventuellt ordnas digitalt. Kontakta hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se

Utbildning på arbetsplatsen

70 procent av utbildningen sker på en arbetsplats där du följer din handledares arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen, eller att du arbetar på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din arbetsplats.

Antagning

Om du uppfyller förkunskapskraven för utbildningen sker antagning utifrån tillgång till utbildningsplatser.

Informationsmöte 
Du som är aktuell för utbildningen kommer få kallelse till ett informationsmöte på skolan. Kallelsen kommer via e-post.

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Övrig information

Plats för utbildningen: Otto Elandersgata 4, 421 32 Västra Frölunda
Utbildningsanordnare: Motorbranschens Tekniska Gymnasium, MTG
Ansvarig vuxenutbildning: Arbetsmarknad- och vuxenutbildning Göteborg stad

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
 
– Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Information om utbildningen

Yrkesområde:

Fordon och Transport

Utbildningsort:

Göteborg

Längd:

59 veckor

Poäng:

1 280

Sista kompletteringsdag:

Tisdag, November 1, 2022

Anmälningskod:

GRL-PBT-2301-GG

Studieperioder:

Period 1: 2023-01-09 – 2023-06-30
Period 2: 2023-08-07 – 2023-12-29
Period 3: 2024-01-01 – 2024-03-29