Gå till GRvux startsida

Plattsättare

Bygg och anläggning |Yrkesvux

Utbildningen leder till

Ett inomhusjobb där man klär ytor med klinkers, kakel, konstbetong eller mosaik. Ett kreativt arbete.

Som plattsättare får du klä innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. Uppgifterna kan variera mellan allt ifrån att sätta plattor i badrum till stora simhallar. I uppgifterna ingår också underarbeten, som fuktisolering av golv eller väggar. Det finns många olika typer av firmor, både stora och små. Många som arbetar som plattsättare har eget företag.

De mer hantverksbetonade jobben syns allt mer i dagens byggande och keramiska material som kakelplattor och klinkers används till stor del i det moderna byggandet. En plattsättare förväntas även kunna utföra allt underarbete såsom flytspackling, fallspackling och utföra tätskikt.

Utbildningens innehåll och upplägg

Hur är utbildningen upplagd

När du läser en yrkesvuxutbildning läser du framförallt i skolmiljö, men det ingår alltid viss del arbetsplatsförlagt lärande.  

Utbildningen kräver att du studerar på heltid. Heltid betyder att du ska räkna med att vara aktiv elev under utbildningen på skolan mellan 0830-1600, måndag till fredag.  Variationer i schemat kan förekomma.

Innehåll

Utbildningsinnehållet är delvis samma som för exempelvis betongarbetare och snickare. De gemensamma delarna som är 2/3 av utbildningen syftar till att ge en bred bas att stå på medan den sista tredjedelen är specialiserad på plattsättning.

Du lär dig att sätta olika typer av plattor och klinker i varierande mönster och formationer samt att arbeta med olika material, underlag och underarbeten. Du kommer att få lära dig att arbeta inom våtutrymmen och vilka försäkringsregler som gäller där.

Utbildningen förutsätter att du har förmåga att räkna ut hur många plattor du ska sätta på en yta. Det är viktigt att du kan kommunicera på din arbetsplats och förstå instruktioner.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder: Utbildningen innehåller cirka 15 %. Variationer när det gäller tidpunkt på apl kan förekomma.

Kvalificerad utbildningstid

Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling, denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. Du är lärling på ett företag i , cirka två och ett halvt år. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och få ditt yrkesbevis som plattsättare. Information om detta kan du läsa på Byggnadsindustrins yrkesnämnds (BYN) hemsida. 

Vad behövs för att kunna läsa utbildningen

Kostnader

ca 1500 kr för skyddskläder, utbildningsmaterial får du låna av skolan.

Tänk på att

Det är en stor fördel om du har körkort eller har det på gång när du ska ut på arbetsplatsförlagt lärande, apl, och arbeta som lärling.

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

– Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

För mer information, se här

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Här öppnar du webbansökan. Där behöver du söka fram den eller de utbildningar du vill ansöka till, logga in och göra en ansökan.

Förkunskaper

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

 

– Svenska eller svenska som andraspråk

Information om utbildningen

Utbildningsort

Göteborg

Utbildningsform

Yrkesvux

Studieperioder

Period 1: 2023-04-03 – 2023-06-30

Period 2: 2023-07-03 – 2023-12-29

Period 3: 2024-01-01 – 2024-06-28


Övrig information

Skola

Movant AB

Plats för utbildningen

Norra Deltavägen 3, Göteborg

Ansvarig vuxenutbildning

Arbetsmarknad och vuxenutbildning Göteborg Stad

Studiebesök

Du har möjlighet att besöka skolan träffa lärare och elever för att ställa frågor om utbildningen.  Mejla goteborg@movant.se så får du tid när det passar.

Informationsmöte

Om du blir antagen och tackar ja till utbildningen blir du kallad till digitalt möte om utbildningen,  och annat du behöver veta inför start.  Schema kommer du får i början av utbildningen.