Gå till GRvux startsida

Plattsättare

Bygg och anläggning |Lärlingsvux

Utbildningen leder till

Utbildningen leder till en utbildningsbok med möjlighet att arbeta med plattsättning i våtrum och torrutrymmen. Klinkers golv, kakel i kök och badrum mm. Fallbyggnad och golvavjämningar ingår även detta i yrket.

”Ett fritt jobb där jag träffar många nya människor. Det är bra betalt och jag trivs!”
Elev, plattsättare

Utbildningens innehåll och upplägg

Hur är utbildningen upplagd

En lärlingsutbildning inom komvux är en yrkesutbildning där minst 70 procent av undervisningen sker på en arbetsplats. Du har en handledare på arbetsplatsen och en yrkeslärare på skolan som följer dig genom utbildningen. En dag i veckan är avsatt för teorigenomgång. Du får då träna på moment i utbildningen som du behöver bli bättre på och möjlighet att få stöd.

Utbildningen startar med att du introduceras på skolan i fyra veckor. Du får reda på mer om utbildningen och om ditt framtida yrke. Skolan är ansvarig för att ta fram en lämplig lärlingsplats.

Att studera som lärling kräver mycket av dig som elev. Därför är de fyra veckorna i början viktiga; passar utbildningen dig? Passar lärlingsformen dig? 

Innehåll

Utbildningsinnehållet är delvis samma som för exempelvis betongarbetare och snickare. De gemensamma delarna som är 2/3 av utbildningen syftar till att ge en bred bas att stå på medan den sista tredjedelen är specialiserad på plattsättning.

  • Utbildningen ger dig kunskaper i hur hur du klär innerväggar och golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik.
  • Du lär dig också underarbeten som fuktisolering av golv och väggar. I våtutrymmen gäller särskilda försäkringsregler och dem kommer du också att lära dig.
  • Du lär dig att vara nogrann för plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härdas på rätt sätt.
  • Du lär dig jobba i lag om två och två, men även att jobba med fler i samma lag.

Utbildningen förutsätter att du har förmåga att räkna ut hur många plattor du ska sätta på en yta. Det är viktigt att du kan kommunicera på din arbetsplats och förstå instruktioner.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår 70 % arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Skolans lärare kommer ut och besöker dig, och stöttar dig i ditt lärande. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder: Du är ute på arbetsplatsen fyra dagar i veckan. En dag i veckan studerar du online.

Kvalificerad utbildningstid

Efter utbildningen söker du arbete som anställd lärling, denna tid kallas kvalificerad utbildningstid. Du är lärling på ett företag i cirka 30 månader. Under lärlingstiden får du lärlingslön från företaget. Först efter att du har avslutat dina lärlingstimmar kan du göra ditt yrkesprov och få ditt yrkesbevis som plattsättare.

Vad behövs för att kunna läsa utbildningen

Kostnader

Inga direkta kostnader då kurslitteraturen är webbaserad.   

Tänk på att

Bra med datorvana. 

Förkunskaper

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

– Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

För mer information, se här

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Här öppnar du webbansökan. Där behöver du söka fram den eller de utbildningar du vill ansöka till, logga in och göra en ansökan.

Förkunskaper

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:

 

– Svenska eller svenska som andraspråk

Information om utbildningen

Utbildningsort

Göteborg

Utbildningsform

Lärlingsvux

Studieperioder

2023-04-03 – 2023-07-07

2023-08-07 – 2023-12-29

2024-01-01 – 2024-07-05


Övrig information

Skola

Utbildningscentrum Bräckegymnasiet

Plats för utbildningen

Stora Holm, Holmvägen 81, hus B, Hisingen

Ansvarig vuxenutbildning

Arbetsmarknad och vuxenutbildning, Göteborgs Stad

Studiebesök

Kontakta Peter Skog Bräckegymnasiet, telefon 0725-757696, om du vill göra ett studiebesök.

Informationsmöte

Du som är aktuell för utbildningen kommer få kallelse till ett informationsmöte på skolan. Kallelsen kommer via e-post.