Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Trädgård – Skötsel och odling

Naturbruk |Yrkesvux

Vill du lära dig att sköta och odla olika typer av växter, lära dig grunderna i trädgårdsanläggning samt lära dig beskära träd? Tycker du om att arbeta med kroppen och till största delen arbeta utomhus? Då är detta utbildningen för dig!

Viktig information

Att arbeta inom den gröna näringen förutsätter en god grundfysik där kroppen är ett arbetsverktyg.
För att bli anställningsbar vill branschen helst att du har körkort. Det underlättar även under apl-perioden om du har körkort.
Grundläggande datorkunskaper rekommenderas både för utbildningen och arbetslivet.

OBS! GRvux har infört svarskrav. Du kommer att få ett meddelande per mail och/eller sms om du blir erbjuden en plats eller en reservplats på någon av de utbildningar du har ansökt till. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste tacka ja eller nej till varje enskilt svarskrav du får. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid eller inte svarar alls kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande. OBS! svarskrav används inte i Efteranmälan.

Utbildningens innehåll

Utbildningen ger dig grundläggande kunskaper inom trädgårdsskötsel, anläggning, växtkunskap, trädvård och beskärning samt gestaltning.

Utbildningen är förlagd till kulturfastigheten Stora Katrinelunds landeri, med egen trädgård.

I utbildningen varvas praktik och teori på ett naturligt sätt som följer säsongen. Exempel på kursinnehåll är upprättande av skötselplaner, trädgårdsgestaltning och projektering till färdig trädgårdsanläggning. Du lär dig grundläggande teori som bas till kunskaper som leder till arbete med växtval och plantering utifrån växtbetingelser. Skolans lärare arbetar nära branschen och har kontakt med många olika aktörer.

Utbildningen ger dig grundläggande behörighet för att kunna söka vidare till Yrkeshögskolans trädgårdsutbildningar.
Det kan krävas arbetslivserfarenhet från den gröna sektorn för att ha fullständig behörighet.

Utbildningen är på heltid.

Utbildningen leder till

I takt med att den gröna näringen i allt större grad ställer krav på utbildning vid utannonserade tjänster blir du attraktiv på arbetsmarknaden. Du kan få arbete som miljövärd på bostadsbolag, trädgårdsarbetare i offentliga och privata miljöer samt på kyrkogårdar och idrottsanläggningar. Det finns även möjlighet att arbeta på handelsträdgårdar och i trädgårdsavdelningar inom större fackhandel.

Högsäsong för trädgårdsarbeten är under vår, sommar och höst.

Kostnader för eleven

Kostnader för kurslitteratur, arbetskläder, egna verktyg och resor vid studiebesök, ca 3500 kr.

Studiebesök

Om du vill besöka skolan på Stora Katrinelunds Landeri på Levgrensvägen 7, kan du skicka en intresseanmälan för att boka ett studiebesök. Anmälan via mejl till: info.skanegatan@educ.goteborg.se

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledaren & arbetsplatsens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på att din apl-plats kan ligga långt från din bostad.

Apl-perioder
10 veckors arbetsplatsförlagt lärande, apl: 5 veckor under vårterminen och 5 veckor under höstterminen.  

Kurs- och antagningsbesked

Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Övrig information

Plats för utbildningen: Stora Katrinelunds Landeri, Levgrensvägen 7, 411 40 Göteborg. Nära Ullevi. 
Utbildningsanordnare: Studium
Ansvarig vuxenutbildning: Arbetsmarknad och vuxenutbildning Göteborg

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.

För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
 
– Svenska eller svenska som andraspråk

Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

Information om utbildningen

Yrkesområde:

Naturbruk

Utbildningsort:

Göteborg

Längd:

44 veckor

Poäng:

1 070

Sista kompletteringsdag:

Tisdag, November 1, 2022

Anmälningskod:

GRY-TSO-2301-GG

Studieperioder:

Period 1 2023-01-09 – 2023-06-23
Period 2 2023-07-31 – 2023-12-15