
Underhållstekniker
Utbildningen leder till
Industrin i regionen växer snabbt och med det växer behovet av utbildad personal inom underhåll.
Du kan jobba som underhållstekniker inom t.ex. industrin och sjöfarten där din uppgift är att säkra driften. Arbetet är ofta praktiskt med inriktning mot mekanik eller elektronik. Som underhållsteknker kommer du att att utföra planerat underhåll, akut avhjälpande underhåll eller förbättrande underhåll på maskin eller process. I arbetet med underhåll är du en viktig spelare på företaget, där du ser till att allt fungerar som det ska och när det ska. Yrket är varierande där ingen dag är den andra lik.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
När du läser en yrkesvuxutbildning läser du framförallt i skolmiljö, men det ingår alltid viss del arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll
Utbildningspaketet innehåller gymnasiekurser på 1300 poäng ur det industritekniska programmet med inriktning mot underhåll.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.
Apl-perioder: Minst 15 % av utbildningen sker ute på en arbetsplats, apl-plats och du kommer att få göra flera APL perioder under din utbildning.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Ca 2300 kronor för kurslitteratur och arbetskläder.
Tänk på att
Inget krav på körkort finns men det är meriterande vid en framtida anställning. Även god datorvana rekommenderas då en stor del av utbildningen sker digital. För att du ska kunna tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du kunna de fyra räknesätten.
Förkunskaper
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
– Svenska eller svenska som andraspråk
– Matematik
– Engelska
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
För mer information, se här
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.