
Undersköterska
Viktig information
Utbildningen är på heltid vilket motsvarar 40 timmar i veckan. Schemalagd tid på skolan är tre dagar/vecka, ca 21 timmar, men kan variera över perioderna. Övrig tid är självstudier.
Undervisningen på skolan sker i klassrum med lektioner, föreläsningar och handledning samt praktiksa övningar i våra metodrum. Vi använder oss av en digital lärplattform och digital kurslitteratur.
OBSERVERA: GRvux har infört svarskrav. Du kommer att få ett meddelande per mail och/eller sms om du blir erbjuden en plats eller en reservplats på någon av de utbildningar du har ansökt till. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste tacka ja eller nej till varje enskilt svarskrav du får. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid eller inte svarar alls kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande. OBS! svarskrav används inte i Efteranmälan.
Utbildningens innehåll
I utbildningen läser du yrkeskurser inom vård och omsorg. Du läser större delen av utbildningen på skolan men det ingår även praktik APL, arbetsplatsförlagt lärande. I utbildningen blandas teori och praktik och du har tillgång till skolans välutrustade metodrum samt en mobilapp med över 140 inspelade intruktions- och handledningsfilmer. Detta för att förbereda dig för det kommande yrkeslivet.
Det finns möjlighet till att förkorta utbildningen genom validering om du har erfarenheter från vården sedan tidigare.
Utbildningen leder till
Efter utbildningen kan du söka arbete som undersköterska. Som utbildad undersköterska har du goda möjligheter till att få arbete direkt efter studierna. Kommuner, regioner och privata arbetsgivare över hela landet efterfrågar utbildade undersköterskor. Vi som skola är cerifierad inom Vård- och omsorgscollege vilket är en kvalitetsgaranti för dig som elev.
Du erhåller även ett diplom från Vård- och omsorgcollege efter avslutade studier om du har lägst E i samtliga kurser.
Kostnader för eleven
Utbildningen är kostnadsfri och det finns möjlighet att söka studiemedel via CSN. Kostnaden för kurslitteratur tillkommer på cirka 2000-3000kr.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, APL, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din praktik på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din praktikplats.
Apl-perioder: Studerar du på utbildningen Undersköterska så har du praktik (APL) och den omfattar minst 15 % av utbildningen.
Antagning
När du har blivit antagen till utbildningen får du en kallelse att delta på digital introduktion. Den är obligatorisk att delta på.
Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.
Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.
Övrig information
Plats för utbildningen: Utbildningen kommer genomföras i våra fina lokaler på Nygatan 10 A i Kungsbacka.
Utbildningsanordnare: Visible Care
Ansvarig vuxenutbildning: Vuxenutbildningen Kungsbacka
Förkunskaper:
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
– Svenska eller svenska som andraspråk
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.
Borttappade originalbetyg
Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.