
Undersköterska
Är du intresserad av människors hälsa och vill få behörighet att arbeta inom vårdområdet. Då kan Vård- & Omsorgsutbildningen vara något för dig!
Här får du lära dig de grundläggande kunskaper som behövs för att arbeta inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, LSS, psykiatri, m.m.
Utbildningens innehåll
Utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av och vill arbeta med människor och tycker om att varva teori och praktik. Utbildningen är lektionsbaserad vilket innebär lärarledda lektioner, praktiska moment, föreläsningar, studiebesök, eget arbete och arbete i grupp.
Kurserna som du läser handlar om vård- och omsorg. Du lär dig hur man bemöter och vårdar människor på ett yrkesmässigt sätt. Kurspaket är på 1500 gymnasiepoäng som du läser på heltid under tre terminer. Du blir certifierad genom det lokala Vård- och omsorgscollege och får ett nationellt diplom, under förutsättning att du har godkänt betyg i samhällskunskap 1a1 och svenska 1/svenska som andraspråk 1 samt godkända betyg i vårdpaketets kurser.
Du som inte har läst samhällskunskap och/eller svenska tidigare kan läsa det parallellt med dina studier eller i direkt anslutning till avslutad kurs. Du får alltid ett utdrag ur betygskatalogen hemskickat efter avslutad utbildning.
Vi arbetar även mycket med dator vilket gör att det är bra att ha grundläggande datorkunskaper och tillgång till en dator.
Utbildningen leder till
Efter utbildningen har du möjlighet till arbete i verksamheter inom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg, tjänster så som: undersköterska, boendestödjare, skötare, stödassistent eller personlig assistent.
Kostnader för eleven
Du får betala för kurslitteratur. Det kan även tillkomma en kostnad för resor till och från studiebesök samt din praktikplats.
Du behöver ha tillgång till dator, vi använder en webbaserad lärplattform som en viktig del av undervisningen.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, APL, i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på att din apl-plats kan ligga långt från din bostad. Några av praktikperioderna kan komma att vara förlagda i Lerum.
Apl-perioder
Vid APL (arbesplatsförlagt lärande) följer du din handledares schema där även kvällar och helger kan ingår. APL är 12 veckor. Dessa är fördelade under tre perioder. Under APL går du med en handledare och följer handledarens schema som kan innebära viss kvälls- och helgtjänstgöring.
Antagning
Kurs- och antagningsbesked
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.
Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.
Övrig information
Plats för utbildningen: Lerum, Hus Kastanjen Frändegårdsvägen 11 B, 443 35 Lerum Utbildningsanordnare: Lerums vuxenutbildning
Ansvarig vuxenutbildning: Lerums vuxenutbildning
Förkunskaper:
Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och om du bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen. Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller motsvarande:
– Svenska eller svenska som andraspråk
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
Dokument som ska bifogas ansökan
Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.
Borttappade originalbetyg
Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.