Ansökan och antagning
Vem kan söka en yrkesutbildning för vuxna?
Utbildningarna är till för dig som är folkbokförd i någon av de tretton kommunerna i Göteborgsregionen. Du kan söka till en yrkesutbildning för vuxna från och med den 1 juli samma år som du fyller 20 år. Är du yngre än 20 år måste du ha studiebevis eller gymnasieexamen. Du är behörig att läsa en utbildning om du saknar de kunskaper utbildningen syftar att ge och bedöms kunna tillgodogöra dig utbildningen.
För att få studera på en yrkesutbildning kombination (med språkstöd) ska du läsa SFI (svenska för invandrare) eller läsa svenska som andraspråk på grundläggande nivå. I beskrivningen för respektive utbildning står det vilken SFI-nivå du ska ha ett godkänt betyg i för att kunna bli antagen.
Om du tidigare arbetat med ett yrke men saknar betyg eller intyg som visar dina kunskaper kan du ansöka om validering. För att få genomföra en validering måste du ha gått klart grundskolan eller annan motsvarande utbildning samt ha tillräcklig erfarenhet från det yrke du avser validera dina kunskaper inom.
Du som har ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för gymnasiala studier kan läsa en utbildning inom GRvux. Kontakta studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen i den kommun du bor. Här hittar du kontaktuppgifter.
Att tänka på vid ansökan och antagning
Det finns några saker som är bra att tänka på innan du skickar in din ansökan samt när antagningsbeskedet kommer. Läs nedan vad som gäller för just dig.
För en del utbildningar kan du behöva ha tidigare kunskaper för att klara av dina studier och bedömas kunna tillgodogöra dig utbildningen. Vad du behöver kunna för att klara av att läsa en utbildning framgår i utbildningsbeskrivningen som finns på sidan Alla utbildningar.
Du får inte läsa kurser som du redan har ett godkänt betyg i. Om du blir antagen kommer dessa kurser att exkluderas från din utbildning.
När du söker till en yrkesutbildning är det viktigt att du skickar med dina betyg från tidigare utbildning och eventuella intyg, tillstånd eller körkort som efterfrågas i utbildningsbeskrivningen. Du kan antingen scanna eller fotografera dokumenten och ladda upp till ditt studerandekonto i webbansökan.
Du som har en UHR-bedömning ska alltid ladda upp denna till din ansökan. Ladda upp kopior på dina betyg (med rektors underskrift) i efterfrågade ämnen på ditt studerandekonto.
Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.
Ladda alltid upp de dokument du kan i samband med att du gör ansökan, så slipper du komplettera i efterhand och riskera att missa sista kompletteringsdag.
Ladda alltid upp de dokument du kan i samband med att du gör ansökan, så slipper du komplettera i efterhand och riskera att missa sista kompletteringsdag.
Har du inte bifogat de dokument som krävs för att visa att du är behörig att läsa utbildningen du ansökt till så behöver du komplettera din ansökan så snart som möjligt, allra senast vid datumet för sista kompletteringstid. Det kan t.ex. vara betyg, intyg, testresultat, körkort, körkortstillstånd med mera. Du behöver dem i något av följande filformat: jpeg, tiff, gif, png, pdf, doc(x), xlsx. Nedan hittar du tips på hur du kan göra för att spara ner och ladda upp dokumenten.
Har du dokumenten i fysisk form/papperskopior?
Använd din mobilkamera och ta tydliga bilder (på fram- och baksidor) av de dokument du ska ladda upp som bilagor till din ansökan. Har du tillgång till scanner (finns ofta på bibliotek) kan du scanna in dokumenten och maila till dig själv, så att du har dem som digitala filer.
Har du digitala dokument t.ex. i en digital postlåda för myndighetspost, så som Kivra?
Spara ner dokumenten (du kan många gånger välja att dela eller skriva ut/ladda ner dokumenten som PDF) på en enhet som du sedan använder när du ska logga in på ditt studerandekonto.
När du har tillgång till dina dokument i digital form ska du ladda upp dem till din ansökan/på ditt studerandekonto. Använd den enhet (mobiltelefon, tablet eller dator) som du har dina digitala dokument på och följ stegen nedan.
Gå till webbansökan
Logga in på ditt studerandekonto
Klicka på Mina sidor i den övre menyraden
Klicka på Uppladdade dokument
Klicka på knappen Ladda upp dokument
Välj och öppna/ladda upp den fil du vill bifoga din ansökan
Gör om de två sista stegen om du har flera filer att komplettera med
Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.
Om du har fått en begäran om att komplettera din ansökan med en studerandeöversikt så ska du kontakta skolan där du studerade senaste året för att få en studerandeöversikt. Översikten ska vara stämplad och signerad av skolans personal för att vara giltig. Ladda upp den till ditt studerandekonto/i din ansökan.
Detta beror på att kommunerna som anordnar utbildningarna håller på att byta till ett nytt ansökningssystem. För dig som söker en utbildning innebär det att man under denna period inte kan se dina betyg och kurser, ev. utbildningar som du redan har läst eller som du läser nu.
Vill du bli yrkesförare och jobba med att köra buss eller lastbil? Då bör du så snart som möjligt skaffa rätt körkortstillstånd. Väntetiden hos Transportstyrelsen är i regel flera veckor lång.
Förbered gärna din ansökan genom att skaffa körkortstillstånd redan innan ansökningsperioden öppnat. Yrkesförarutbildningarna är återkommande i utbudet och körkortstillståndet gäller i flera år, så du har allt att vinna på att förbereda dig i god tid innan nästa ansökningsperiod.
Läs mer och ansök om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen.
Ladda alltid upp de dokument du har tillgång till när du gör din ansökan. Vid behov kan du komplettera din ansökan i efterhand, t.ex. med körkortstillstånd, om du saknar det när du ansöker till utbildningen. Gör detta så fort du har möjlighet och som allra senast vid det datum som angetts som sista kompletteringstid. OBSERVERA att kompletteringstiden för körkortstillståndet skiljer sig från övriga dokument som ska visa att du är behörig att läsa utbildningen. Övriga dokument ska vara tillgängliga för granskning tidigare.
Du hittar anvisningar om hur du kompletterar din ansökan längre upp i denna lista. Om du ändå inte lyckas med att ladda upp ditt körkort och/eller körkortstillstånd till ditt studerandekonto kan du istället maila underlaget till den kommun där utbildningen anordnas.
Utbildning som anordnas i Göteborg: info@arbvux.goteborg.se
Utbildning som anordnas i Kungsbacka: vuxenutbildning@kungsbacka.se
Utbildning som anordnas i Stenungsund: infovux@stenungsund.se
Från och med ansökningsperioden till utbildningar som startar i oktober 2023 kommer du som söker en utbildning genom GRvux att få ett mottagandebeslut. Beslutet kommer att skickas som ett meddelande på ditt studerandekonto och via e-post till dig.
Beslutet informerar om den mottagande kommunen (platsen där utbildningen anordnas) tar emot den sökande eller ej. Du tas emot om din ansökan visar att du är behörig. Är du inte behörig att läsa utbildningen du sökt kommer du inte att bli emottagen. I beslutet framgår på vilka grunder du har blivit emottagen eller ej.
Du har möjlighet att överklaga beslutet. Om du vill överklaga ska detta göras inom tre veckor från det datum då beslutet skickats till dig. I beslutet hittar du information om hur du ska göra för att överklaga och vilken kommun överklagan ska skickas till. Där framgår även vilken kommun du ska kontakta om du har frågor.
Du kommer att få ett mottagandebeslut både när du ansöker till ordinarie ansökningsomgång och när du ansöker på efteranmälan.
Observera att mottagen inte betyder att du blir antagen. Kurs- och antagningsbesked skickas separat, när ansökan är färdigbehandlad.
Som en del i antagningsprocessen kan du bli erbjuden en plats eller reservplats på någon av de utbildningar som du har sökt. I så fall kommer du att få ett meddelande per mejl och/eller sms. Det är då viktigt att du svarar ja eller nej, så att antagningsarbetet kan fortsätta. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste svara ja eller nej på varje enskilt krav. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande.
Svarskrav används inte i samband med efteranmälan.
Du kommer att kunna ta del av antagningsbeskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.
Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.
Om det finns utbildningsplatser kvar, efter att antagningen i den ordinarie ansökningsperioden är klar, läggs dessa ut för efteranmälan. Observera att det i samband med efteranmälan kan vara kort tid mellan ansökan, antagning och utbildningsstart. Antagning sker löpande och först till kvarn gäller (såvida sökande har visat i ansökan att hen är behörig till utbildningen). Ansökan till en utbildning stängs när samtliga platser har fyllts. Om det finns sökande kvar då läggs de på en reservlista.
Under perioden kan utbildningar tas bort som sökbara om platserna fylls. Likaså kan fler utbildningar läggas ut för efteranmälan om det kommer återbud från elever som har antagits eller om antagna elever uteblir från utbildningsstarten.
Om du har skyddade personuppgifter ska du kontakta din hemkommun för att göra en ansökan. Du ska inte själv skapa eller ladda upp några dokument till ditt studerandekonto utan får instruktioner av den som hjälper dig med din ansökan.
Så här ansöker du
Ansökan gör du i det webbaserade ansökningssystemet Alvis. Nedan kan du läsa om hur du fyller i din ansökan i ansökningssystemet och vad som händer sen.
När du har bestämt dig för vilka utbildningar du vill söka sparar du dem som favoriter på hemsidan och klickar dig vidare från favoritlistan (böckerna längst upp på sidan) till webbansökan. Du kommer då vidare till GRvux ansökningssystem, Alvis. Där ser du nu de utbildningar du haft i din favoritlista. Klicka dig in på var och en av utbildningarna och lägg dem i din kurskorg, logga därefter in och gör en ansökan. Tänk på att du måste skapa ett studerandekonto i ansökningssystemet om du inte har det sedan tidigare.
Du kan göra flera ansökningar, med upp till tre utbildningar i varje ansökan. En ansökan innehåller flera steg och du uppmanas berätta om din bakgrund, t.ex. vilka utbildningar du läst tidigare och om du arbetar. Det är viktigt att du besvarar frågorna noggrant eftersom det underlättar behandlingen av din ansökan. Du kommer också att få frågan om att bifoga eventuella dokument, så som betyg, eventuella intyg, UHR-bedömningar eller körkort. Vad som efterfrågas kan se olika ut på olika utbildningar, läs därför noga igenom vad som gäller för utbildningarna som just du vill söka.
När du är klar med din ansökan skickar du in den. Därefter får du ett bekräftelsemail från ansökningssystemet om att ansökan är inskickad. När antagningspersonalen har börjat behandla din ansökan kan du inte längre göra några ändringar i den. Under antagningsarbetet kan du få ett meddelande om svarskrav. Då måste du tacka ja eller nej till platsen på ditt studerandekonto, annars kommer du att förlora din plats. När ansökan har behandlats färdigt kommer du få besked om du blivit antagen eller inte.
Viktiga datum
I ansökningsprocessen finns en del datum att hålla koll på. Det handlar bland annat om under vilken period som det är möjligt att söka till utbildningarna, när eventuella kompletteringar ska vara inlämnade och när efteranmälan öppnar till utbildningsplatser som inte har fyllts.
Nedan följer viktiga datum att hålla koll på för utbildningar med start i april 2024.
Ansökningsperiod
Kompletteringar
Sista datum för kompletteringar av betyg, körkort och körkortstillstånd, IKE-beslut samt för test vid avsaknad av betyg är den 6 februari.
Svarskrav
Under antagningsprocessen går det ut svarskrav till de som erbjuds plats/reservplats på utbildningarna. Du som sökande måste svara ja för att behålla din plats.
Kurs- och antagningsbesked
Efteranmälan
Efteranmälan för utbildningar med start i april 2024 är öppen mellan den 25 mars och den 15 april. Först till kvarn gäller.
Nedan följer viktiga datum att hålla koll på för utbildningar med start i augusti 2024.
Ansökningsperiod
Kompletteringar
Sista datum för kompletteringar av betyg, IKE-beslut och för genomförande av test vid avsaknad av betyg är den 7 maj.
Sista datum för komplettering av körkort och körkortstillstånd till yrkesförarutbildningarna är den 20 maj.
Svarskrav
Under antagningsprocessen går det ut svarskrav till de som erbjuds plats/reservplats på utbildningarna. Du som sökande måste svara ja för att behålla din plats.
Kurs- och antagningsbesked
Efteranmälan
Efteranmälan för utbildningar med start i augusti 2024 är öppen mellan den 29 juli och den 19 aug. Först till kvarn gäller.
Nedan följer viktiga datum att hålla koll på för utbildningar med start i oktober 2024.
Ansökningsperiod
Kompletteringar
Sista datum för kompletteringar av betyg, IKE-beslut och för genomförande av test vid avsaknad av betyg är den 3 september.
Sista datum för komplettering av körkort och körkortstillstånd till yrkesförarutbildningarna är den 12 september.
Svarskrav
Under antagningsprocessen går det ut svarskrav till de som erbjuds plats/reservplats på utbildningarna. Du som sökande måste svara ja för att behålla din plats.
Kurs- och antagningsbesked
Efteranmälan
Efteranmälan för utbildningar med start i oktober 2024 är öppen mellan den 14 oktober och den 4 november. Först till kvarn gäller.
Nedan följer viktiga datum att hålla koll på för utbildningar med start i januari 2025.
Ansökningsperiod
Kompletteringar
Sista datum för komplettering av studerandeöversikt är den 22 oktober.
Sista datum för kompletteringar av betyg, IKE-beslut och för genomförande av test vid avsaknad av betyg är den 29 oktober.
Sista datum för komplettering av körkort och körkortstillstånd till yrkesförarutbildningarna är den 7 november.
Svarskrav
Under antagningsprocessen går det ut svarskrav till de som erbjuds plats/reservplats på utbildningarna. Du som sökande måste svara ja för att behålla din plats.
Kurs- och antagningsbesked
Efteranmälan
Efteranmälan för utbildningar med start i januari 2025 är öppnar den 11 december. Först till kvarn gäller.