Frågor och svar
Har du frågor om utbildningarna eller behöver du hjälp med din ansökan? Kanske undrar du vad som händer när du har blivit antagen? Här finns svaren på de vanligast förekommande frågorna. Hittar du inte svar på din fråga? Kontakta studie- och yrkesvägledningen i kommunen där du bor.
Du hittar information om kommande ansökningsomgångar här: Viktiga datum
Grundregeln är att du är behörig att läsa utbildningarna från och med den 1 juli året du fyller 20 år och är bosatt i landet. Du bör också sakna sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge samt ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen och i övrigt uppfylla föreskrivna villkor. Det kan finnas villkor som ser olika ut för respektive utbildning. Dessa står i utbildningsbeskrivningen för respektive utbildning. Om du behöver hjälp med att ta reda på vad just du kan läsa kan studie- och yrkesvägledarna i din hemkommun hjälpa dig. Du hittar kontaktuppgifter här.
Ja, du kan söka. Din hemkommun behöver meddela oss om de är villiga att betala för utbildningen om du skulle komma in och först därefter genomförs antagningsarbetet.
Utbildningarna är kostnadsfria. Du behöver dock köpa kursmaterial själv, exempelvis litteratur eller viss utrustning.
I avsnittet Ansökan och antagning finns information om hur du ansöker. Du kan vända dig till studie- och yrkesvägledarna i din hemkommun om du behöver mer hjälp. Du hittar kontaktuppgifter här.
På ditt studerandekonto i ansökningssystemet kan du se status på din ansökan. När den är färdigbehandlad skickas kurs- och antagningsbesked ut. Du hittar datum för det här. Om du har andra frågor om din ansökan kan du kontakta studie- och yrkesvägledarna i din kommun eller i kommunen som erbjuder utbildningen det gäller. Du hittar kontaktuppgifter här.
Om sista ansökningsdag passerat eller om behandlingen av din ansökan har påbörjats kan du inte längre göra ändringar via webbansökningssystemet. Du kan då höra av dig till studie- och yrkesvägledarna i din hemkommun eller i kommunen som erbjuder utbildningen det gäller. De kan hjälpa dig med detta. Du hittar kontaktuppgifter här.
Hör av sig till studie- och yrkesvägledarna i din hemkommun. De kan hjälpa dig med detta. Du hittar kontaktuppgifter här.
Om platserna på en utbildning inte fylls läggs vissa utbildningar ut för efteranmälan på hemsidan. På sidan Viktiga datum ser du när efteranmälan för respektive start är planerad att öppna. Observera dock att utbildningarna som erbjuds på efteranmälan kan justeras dag för dag, beroende på ev. återbud.
Det betyder att du fått erbjudande om en plats eller reservplats på en utbildning och du måste tacka ja eller nej innan datumet som anges i kravet. Om du inte svarar i tid kommer din eventuella plats att erbjudas till någon annan.
Efter att du blivit antagen till en utbildning kommer den skola som genomför utbildningen att kontakta dig med all information du behöver inför utbildningsstart.
Om det finns fler sökande än det finns platser görs ett urval. Urvalet utgår från den som har störst behov av utbildning så som det är definierat i Förordning (2011:1108) om vuxenutbildning, 3 kap. 7 §. Stort behov kan till exempel handla om att du har kort tidigare utbildning alternativt att du är eller riskerar att bli arbetslös.
Utbudet av utbildningar beslutas för varje start. Vissa utbildningar återkommer medan andra byts ut. Utbildningarna tas fram i samarbete med arbetsgivare för att säkerställa att de är efterfrågade på arbetsmarknaden. Därför förändras utbudet.
Utbudet beslutas gemensamt av de kommuner som arrangerar utbildningar inom GRvux.