Restaurangkock
Utbildningen leder till
Du kan arbeta som kock på t.ex. en restaurang, konferensanläggning eller lunchrestaurang.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Utbildningens innehåll
Du tränar matlagning i våra metodkök och i vår restaurang. Provningar genomförs i vår vinprovarsal. Skolan har ett stort nätverk i inom yrkesområdet och du kommer göra APL (praktik) på utvalda arbetsplatser i branschen. Går du hela vägen får du lära dig allt från grunderna i matlagning till avancerad matlagning med à la carte och fine dining i fokus.
Du får goda kunskaper i hygien och ergonomi, livsmedel och näringslära. Dessutom fördjupar vi oss inom dietik och specialkost. Du lär dig också om mat och dryck i kombination.
Utbildningen är på heltid, ca 40 timmar i veckan. Undervisningen är på skolan.
Måltiden är en viktig del i människors liv. Det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater se till att gästen får en trevlig upplevelse. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst och får den att vilja komma tillbaka.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Du kommer vara på en arbetsplats under två perioder på din utbildning. Varje period är ca 7 veckor.
Se här för mer information om arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll
Utbildningen är på 950 poäng med möjlighet till fördjupning på ytterligare 400 poäng inom valt intresseområde t ex vegansk matlagning, avancerad matlagning (Matlagning 4), samt kursen Mat och dryck i kombination. Kursen Matlagning specialisering möjliggör fördjupning inom valt intresseområde, t ex vegansk matlagning.
På Skolverkets hemsida kan du söka fram och läsa om innehållet i de kurser som ingår i utbildningen. Nedan ser du vilka kurser som leder fram till den yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Observera att kurser kan tillkomma och/eller tas bort ifrån kurspaketet beroende på din individuella studieplan. Den utgår ifrån dina behov, erfarenheter och förutsättningar och upprättas i samband med antagningen.
Namn på kurs | Kurskod | Kurstyp | Poäng |
Hygien | HYGHYG0 | Gemensam | 100 |
Studie- eller yrkesval | KGYORI11A-50 | Gemensam | 50 |
Introduktion till kurser | KGYORI11C-50 | Gemensam | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | Gemensam | 100 |
Matlagning 1 | MALMAL01 | Gemensam | 100 |
Matlagning 2 | MALMAL02 | Gemensam | 200 |
Matlagning 3 | MALMAL03 | Gemensam | 200 |
Specialkoster | MALSPE0 | Gemensam | 100 |
Service och bemötande 1, delkurs | SEVSEVx1 | Gemensam | 50 |
Matlagning – specialisering | MALMAL00S | Inriktning 1 | 100 |
Matlagning 4 | MALMAL04 | Inriktning 1 | 200 |
Mat och dryck i kombination | MACMAT0 | Inriktning 2 | 100 |
Yrkessvenska | KGYORI11F-100 | Tillval | 0 |
Komvuxarbete Restaurang och livsmedel | KVARRL | Tillval | 0 |
Tillval – om du ska läsa en tillvalskurs beslutas det om i dialog med lärare
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur, ca 1500-2000 kronor.
Tänk på att
Utdrag från belastningsregistret för skola och förskola krävs för att få göra apl inom skola och barnomsorg, LSS och HVB.
Förkunskaper
För att vara behörig ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:
– Svenska (GRNSVED) eller svenska som andraspråk (GRNSVAD)
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.
Se här för mer information om ansökan och antagning.