
Kock storkök/lunchrestaurang
Utbildningen leder till
Efter utbildningen kan du arbeta som kock på exempelvis skola, förskola, sjukhus, äldreboende, hotell, lunchrestaurang eller konferensanläggning.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Utbildningens innehåll
Utbildningen startar på plats i Campus Mölndal med en tre veckors introduktion i skolans värdegrund, lärplattform och branschen. Du får även information om din kommande praktik. Yrkessvenska är integrerad i utbildningens kurser.
Utbildningen är på heltid med lärlingsliknande upplägg där du är tre dagar på arbetplats (APL) samt har en dag skolförlagd undervisning och en dag egenstudier med möjlighet att komma in till skolan för stöd.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
I utbildningen ingår APL (Arbetsplatsförlagt Lärande) vilket innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider.
Du får vara beredd på att det ibland kan vara lång väg att åka och att det kan vara obekväma arbetstider som tidiga morgnar, sena kvällar och helger.
Se här för mer information om arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll
Du läser de kurser som ger dig behörighet att bli kock i storkök/lunchrestaurang.
Nedan ser du vilka ämnen som ingår i utbildningen och leder till den yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Observera att ämnen kan tillkomma och/eller tas bort ifrån yrkespaketet beroende på din individuella studieplan. Den utgår ifrån dina behov, erfarenheter och förutsättningar och upprättas i samband med antagningen.
Under sommaren 2025 genomförs en skolreform som innebär att kurser kommer att övergå till att benämnas som ämnen på olika nivåer. I samband med detta tas nya ämnesplaner fram och vissa av dessa kan komma att justeras eller saknas under tiden för ansökan till denna utbildning. På Skolverkets hemsida kan du söka fram och läsa om innehållet i de ämnen som ingår i utbildningen.
Ämne | Ämneskod | Ämnestyp | Poäng |
Hygien | HYGHYG0 | Gemensam | 100 |
Studie- eller yrkesval | KGYORI11A | Gemensam | 100 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | Gemensam | 100 |
Matlagning – specialisering | MALMAL00S | Gemensam | 100 |
Matlagning 1 | MALMAL01 | Gemensam | 100 |
Matlagning 2 | MALMAL02 | Gemensam | 200 |
Matlagning 3 | MALMAL03 | Gemensam | 200 |
Specialkoster | MALSPE0 | Gemensam | 100 |
Service och bemötande 1 | SEVSEV01 | Gemensam | 100 |
Tillval – om du ska läsa ett tillval beslutas det om i dialog med skolan.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för resor till och från din APL-plats, litteratur och arbetskläder kan tillkomma.
Tänk på att
-
Vissa arbetsplatser kräver utdrag ur belastningsregistret.
-
Du får vara beredd på restid till din APL-plats, tidig start på morgonen samt pass kvällar/helger kan förekomma.
Förkunskaper
För att vara behörig ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:
– Svenska (GRNSVED) eller svenska som andraspråk (GRNSVAD)
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.
Se här för mer information om ansökan och antagning.