Så fick Safiya sitt drömjobb som barnskötare
Safiya Mohamed från Somalia hade alltid drömt om att jobba med barn. Efter att först ha läst en vårdutbildning med språkstöd bestämde hon sig för att plugga vidare. Idag jobbar hon som barnskötare i Göteborg.
Safiya Mohamed kom till Sverige från Somalia i augusti 2004. Hon var i trettioårsåldern och ensam med fem barn medan det sjätte fortfarande låg i magen. Med sig till det nya landet hade hon en vilja av stål. Hon skulle lära sig det svenska språket, utbilda sig och få ett jobb.
Safiya och hennes barn bodde på olika platser i Sverige innan de till slut hamnade i Mölndal. Till en början kände sig Safiya lite ensam. Det var svårt att göra sig förstådd, men hon stod fast vid sitt beslut.
– Jag skulle klara mig själv och lära mig språket. Jag satte upp mål, berättar Safiya Mohamed.
Utbildade sig till undersköterska och barnskötare
Safiya lärde känna sina grannar och fick snart nya väninnor. År 2007 började Safiya studera svenska som andraspråk. Hon hade lätt för sig, lärde sig svenska snabbt. Våren 2015 bestämde hon sig för att utbilda sig till undersköterska via en språkstödsutbildning som erbjöds genom GRvux. Efter att ha jobbat ett tag inom vården bestämde hon sig för att plugga vidare. Drömmen om att jobba med barn hade alltid funnits där. Med hjälp av en studie- och yrkesvägledare föll valet på en utbildning till barnskötare och elevassistent.
– Jag önskar att jag hade läst den utbildningen innan jag fick barn, säger Safiya i skämtsam ton och skrattar.
”Vi är alla en del av samma samhälle”
Safiya Mohammad menar att man måste vilja för att komma någonstans i livet. Parallellt med att hon studerade till barnskötare jobbade hon inom vården på kvällarna. Hon tog körkort för att kunna skjutsa sina barn till fotbollsträningen och idag jobbar hon som barnskötare i Göteborg. Hon jobbar även ideellt med att hjälpa nyanlända att integreras i samhället.
– Man måste kämpa och ha tålamod, tänka positivt och ta ansvar. Till alla mammor som kommer till Sverige ensamma vill jag säga: Kämpa på. I Sverige finns det goda chanser att göra det du drömmer om. Vi är alla en del av samma samhälle och system.
Safiya berättar om ett minne som får hennes ögon att tåras men munnen att le.
– När jag var klar med min utbildning gav min dotter mig blommor och ett kort där det stod: Ingen kunskap, inget ljus.