Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Yrkesförarutbildningen fick Annas dröm att gå i uppfyllelse

Efter ett halvt arbetsliv som trädgårdsarbetare bestämde sig Anna Berheim för att satsa på en gammal dröm om att bli yrkesförare. Hon sökte en yrkesutbildning för vuxna och kom in. Idag är hon tillsvidareanställd som kransbilsförare.

– När jag hittade erbjudandet om utbildningen, som dessutom genomfördes här hemma i Stenungssund, kontaktade jag genast en studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen. Jag ville veta om utbildningen var lämplig för mig och om det var någon idé att söka. Vi fick bra kontakt med en gång och det var skönt att höra att min avsaknad av gymnasieutbildning inte var ett hinder, berättar Anna Berheim.

Bra lärare gör det lättare

Att sätta sig i skolbänken efter många år i arbetslivet kan vara utmanande, och Anna Berheim beskriver de teoretiska momenten som tuffa.

– Jag har väl inte läshuvud direkt, min styrka har alltid suttit i händerna. Men utbildarna var väldigt bra och förstående. Jag fick all den hjälp jag behövde, förklarar hon.

Varierad praktik visar möjligheterna

Under praktikperioderna fick Anna möjlighet att testa på olika typer av transport, något hon är både tacksam över, och samtligt lite kritisk till.

– Jag hade ingen klar bild av vad jag ville arbeta med och på så vis är jag tacksam över upplägget. Samtidigt var det lite kämpigt under den period då jag körde biltransport och redan efter två dagar kände att det här inte var för mig, men det gick ju bra ändå.

Kunde välja bland jobberbjudanden

Första jobberbjudandet kom redan under sista praktikperioden, men Anna valde att ha lite is i magen och lugnt utforska vilka möjligheter som fanns. Det visade sig att hon hade goda valmöjligheter och idag är hon tillsvidareanställd som kranbilsförare. Utbildningen minns hon med glädje.

– Det var en rolig utbildning. Lärarna var skickliga och genom praktiken kunde vi hela tiden matcha teorin med hur det ser ut i verkligheten.