Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Utbildningen för dig som älskar växter och trädgård

Drömmer du om att jobba med växter, parker och trädgårdar? Då är det här utbildningen för dig. Anna Jexén gick från ett slitsamt arbete på krogen till att komma närmare naturen och lugnet.

47-åriga Anna Jexén från Härryda hade jobbat på krogen i 20 år när hon kände att det var dags att göra någonting annat. Knasiga arbetstider och ett stressigt tempo fick henne att söka sig till en utbildning som skulle komma att förverkliga en av hennes drömmar, nämligen den om att jobba med växter och trädgård.

– För länge sedan ville jag bli florist men det har jag släppt nu.

Utbildningsvalet föll på en yrkesutbildning inom trädgård med fokus på skötsel och odling, vilket passade henne perfekt.

Jag får vara utomhus och får frisk luft. Jag jobbar med kroppen och ser hur årstiderna förändras – från att jag sår ett frö till att det blir någonting, säger Anna Jexén.

Breda kunskaper inom trädgård

Hon känner att det var helt rätt att sadla om.

– Ju äldre man blir desto mer förändras livet. Jag ville lära mig någonting nytt helt enkelt, säger hon.

Under utbildningen lär hon sig allt från grundläggande kunskaper inom skötsel, trädgårdsgestaltning, anläggning, växtkunskap, trädvård, beskärning och odling.

– Det kan vara allt från hur man utformar trädgårdar och parker till beskärning av träd och växter, bekräftar Anna, som hade sin första period av arbetsplatsförlagt lärande på Trädgårdsföreningen i Göteborg.