Bagare/Konditor
Utbildningen leder till
När du har genomfört utbildningen kan du arbeta som bagare och konditor. Arbetsuppgifterna innebär att arbeta med produktion av både bageri- och konditoriprodukter.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Utbildningens innehåll
Vi följer branschens tider, vilket innebär att arbetet på skolan och på apl-plats sker tidig morgon eller i skift. Det innebär att du behöver vara beredd på att gå upp tidigt på morgonen.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl, i utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger.
Du har apl i två perioder under utbildningens gång. Varje period är ca 6 veckor och total tid för apl under året är 12 veckor.
Se här för mer information om arbetsplatsförlagt lärande.
Innehåll
Kurspaketet Bagare är för dig som vill arbeta med ett hantverk där du skapar bröd och konditoriprodukter. I utbildningen studerar du lika delar bageri och konditori samt livsmedelshygien.
Den skolförlagda delen äger rum vid Studium Bageri på Skånegatan och schemat är branschanpassat med växelvis tidig morgon, eftermiddag och kväll. Det innebär att lektionerna schemaläggs både från 6.30 på morgonen eller fram till 18.30 på kvällen. Den här utbildningen är på heltid, ca 40 timmar i veckan.
Ett viktigt inslag i utbildningen är det arbetsplatsförlagda lärandet (apl).
I kursen specialisering ingår ett avslutningsprov där du får chansen att visa allt du har lärt dig under utbildningstiden. Produkterna som ingår i avslutningsprovet är klassiska matbröd och bakelser.
Kurspaketet omfattar 1300 poäng.
Följ oss gärna på Studium Bageris FB- sida: studiumbageri och Studium Bageris Instagram: studiumbageri
Där kan du se vad våra elever får göra i sin utbildning.
På Skolverkets hemsida kan du söka fram och läsa om innehållet i de kurser som ingår i utbildningen. Nedan ser du vilka kurser som leder fram till den yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Observera att kurser kan tillkomma och/eller tas bort ifrån kurspaketet beroende på din individuella studieplan. Den utgår ifrån dina behov, erfarenheter och förutsättningar och upprättas i samband med antagningen.
Namn på kurs | Kurskod | Kurstyp | Poäng |
Bageri – specialisering | BAGBAG00S | Gemensam | 100 |
Bageri 1 | BAGBAG01 | Gemensam | 100 |
Bageri 2 | BAGBAG02 | Gemensam | 200 |
Bageri 3 | BAGBAG03 | Gemensam | 100 |
Bageri 4 | BAGBAG04 | Gemensam | 100 |
Konditori 1 | BAGKON01 | Gemensam | 100 |
Konditori 2 | BAGKON02 | Gemensam | 200 |
Konditori 3 | BAGKON03 | Gemensam | 100 |
Konditori 4 | BAGKON04 | Gemensam | 100 |
Hygien | HYGHYG0 | Gemensam | 100 |
Studie- eller yrkesval | KGYORI11A-50 | Gemensam | 50 |
Introduktion till kurser | KGYORI11C-50 | Gemensam | 50 |
Yrkessvenska | KGYORI11F-50 | Tillval | 0 |
Komvuxarbete Restaurang och livsmedel | KVARRL | Tillval | 0 |
Tillval – om du ska läsa en tillvalskurs beslutas det om i dialog med lärare
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för arbetskläder och arbetsmaterial är ca 1750-2250 kronor.
Förkunskaper
För att vara behörig ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:
– Svenska (GRNSVED) eller svenska som andraspråk (GRNSVAD)
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.
Se här för mer information om ansökan och antagning.