
Kock inom storkök/lunchrestaurang
Utbildningen leder till
Det finns ett stort behov av utbildade kockar inom storkök och lunchrestaurang. På Elof Lindälvs restaurangskola får du en utbildning som är utvecklad och anpassad efter behoven på arbetsmarknaden.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Utbildningens innehåll
Det är inget studieuppehåll över julen 2024/2025 utan du kommer arbeta med självstudier hemifrån under mellandagarna.
När du läser en lärlingsutbildning lär du dig nya yrkeskunskaper ute på en arbetsplats, men du gör också en viss del av utbildningen i skolan. Utbildningen startar med att du genomgår en sju veckor lång introduktion, där du går i skolan måndag, tisdag, fredag och får grundläggande kunskaper i vårt restaurangkök. Onsdag och torsdag får du hemuppgifter. Därefter börjar du din APL (arbetsplatsförlagt lärande) vissa veckor 4 dagar/vecka där du också studerar teori på skolan eller digitalt.
Undervisningen sker i Elof Lindälvsgymnasiets moderna utbildningskök med tillhörande restaurang. Skolan ligger på fem minuters promenadavstånd från Kungsbacka station. Pendeltåg går var femtonde minut från Göteborg och Mölndal.
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Det ingår 70 % arbetsplatsförlagt lärande (apl) i utbildningen.
Innehåll
Skolan är ansvarig för att ta fram en lämplig lärlingsplats åt dig. Du kan välja praktikplats beroende på om du vill inrikta dig mot storkök eller mot lunchrestaurang. Vi samarbetar med Scandic och Strawberry (gamla Choice), där vi har flera av våra APL platser och där du som elev får ett stort nätverk att skapa kontakter för fortsatt arbete. Vi försöker i viss mån anpassa APL platsen i ditt närområde.
Utbildningen kräver inte några förkunskaper eller erfarenheter från branschen men om du har arbetat inom restaurang eller storkök kan vi validera dina kunskaper under utbildningens gång. Validering innebär att man synliggör det du redan kan och gör en prövning.
Samtliga kurser, 1050 poäng, är obligatoriska.
På Skolverkets hemsida kan du söka fram och läsa om innehållet i de kurser som ingår i utbildningen. Nedan ser du vilka kurser som leder fram till den yrkeskompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden. Observera att kurser kan tillkomma och/eller tas bort ifrån kurspaketet beroende på din individuella studieplan. Den utgår ifrån dina behov, erfarenheter och förutsättningar och upprättas i samband med antagningen.
Namn på kurs | Kurskod | Kurstyp | Poäng |
Hygien | HYGHYG0 | Gemensam | 100 |
Studie- eller yrkesval | KGYORI11A-50 | Gemensam | 50 |
Livsmedels- och näringskunskap 1 | LIVLIV01 | Gemensam | 100 |
Matlagning 1 | MALMAL01 | Gemensam | 100 |
Matlagning 2 | MALMAL02 | Gemensam | 200 |
Matlagning 3 | MALMAL03 | Gemensam | 200 |
Specialkoster | MALSPE0 | Gemensam | 100 |
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel | MÅTBRC0 | Gemensam | 100 |
Service och bemötande 1 | SEVSEV01 | Gemensam | 100 |
Yrkessvenska | KGYORI11F | Tillval | 0 |
Tillval – om du ska läsa en tillvalskurs beslutas det om i dialog med lärare
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för arbetskläder, skor och litteratur uppgår till ca 2000 kr.
Förkunskaper
För att vara behörig ska du ha godkänt betyg i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:
– Svenska (GRNSVED) eller svenska som andraspråk (GRNSVAD)
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun för att boka en nivåbedömning.
Se här för mer information om ansökan och antagning.