
Måltids/restaurangbiträde
Utbildningen leder till
Efter utbildningen kan du arbeta i storkök i till exempel skola, förskola, äldreomsorg eller lunchrestaurang. Efterfrågan på utbildad arbetskraft är stor och arbetsmarknaden mycket god.
Utbildningens innehåll och upplägg
Hur är utbildningen upplagd
Du läser kurser inom restaurang och livsmedel och du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang, samt gör APL på en arbetsplats.
OBS! Utbildningen är på deltid vilket gör att du bara kan få studiestöd på max 75 % från CSN .
Arbetsplatsförlagt lärande, apl
Du kommer vara på en arbetsplats under två perioder på din utbildning. Den ena perioden är på tre veckor och den andra är på fem veckor.
Utdrag från belastningsregistret för skola och förskola krävs för att få göra APL (praktik) inom skola, barnomsorg och vård- och omsorgsbranschen.
För mer information, se här
Innehåll
Du får grundläggande kunskaper inom hygien, ergonomi, livsmedel, samt miljökunskap. Du får också lära dig grunderna i matlagning och vad som är särskilt viktigt att tänka på när det gäller allergier och annan specialkost. Du tränar matlagning i något av våra metodkök och i vår restaurang.
Måltiden är en viktig del i människors liv och det är din uppgift att tillsammans med dina arbetskamrater skapa lugn och trivsel och se till att gästen får en trevlig upplevelse. Du får därför kunskap om vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst.
Via Studium Restaurangs hemsida https://www.studiumgbg.se/utbildningar/restaurang-bageri/ kan du se filmer om skolan och utbildningarna som finns där.
Vad behövs för att kunna läsa utbildningen
Kostnader
Kostnader för arbetskläder och kurslitteratur, ca 1500 kronor.
Förkunskaper
För att du ska kunna bedömas tillgodogöra dig den här utbildningen behöver du ha godkänt i följande kurser på grundläggande nivå eller ha motsvarande kunskaper:
– Svenska eller svenska som andraspråk
Om du har tillräckliga kunskaper men saknar betyg så behöver du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun.
För mer information, se här