Skip to main content
Gå till GRvux startsida

Yrkesförare buss

Fordon och transport |Yrkesvux med språkstöd

Som bussförare möter du många passagerare och det är viktigt att kunna möta dem på ett trevligt sätt. Att vara serviceinriktad, flexibel och stresstålig är bra egenskaper för bussförare. Låter det intressant?
Behöver du dessutom läsa sfi-kurs D och/eller Svenska som andra språk grund så är valet lätt.  

Viktig information

Observera att du skall ha fyllt 21 år innan utbildningen påbörjas.

För att få fullständigt busskörkort som yrkesförare måste du ha fyllt 23 år vid uppkörningen. Om du är mellan 21-23 år får ditt körkort en begränsning och du får endast köra linjetrafik med max 50 km längd på slingan. Begränsningen tas bort när du fyller 23 år. Se Transportstyrelsen.se för mer information. Detta innebär också att du kommer få göra vissa moment i din utbildning i annan ordning.

Du måste ha körkort för behörighet B.
Du måste ha ett körkortstillstånd för behörighet D, grupp 3,  för att bli antagen till utbildningen.

Detta är en hel yrkesutbildning mot bussföraryrket samtidigt som du läser svenska. Studierna är krävande och på heltid och kräver hög närvaro för att klara utbildningen. Den kan inte kombineras med arbete.

Observera att del av utbildningen kan komma att ske sen eftermiddag/kväll samt enstaka tidiga morgonar.

För att kunna bedöma om du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen och för att vara aktuell för antagning, kommer skolan kalla dig till ett körtest. Att du blir kallad till ett körtest innebär inte att du är antagen till utbildningen.

OBS! GRvux har infört svarskrav. Du kommer att få ett meddelande per mail och/eller sms om du blir erbjuden en plats eller en reservplats på någon av de utbildningar du har ansökt till. Du kan få svarskrav på flera utbildningar och du måste tacka ja eller nej till varje enskilt svarskrav du får. Reserv innebär att du står i kö och antas i mån av plats. Om du inte svarar i tid eller inte svarar alls kommer din erbjudna plats eller reservplats att gå till en annan sökande. OBS! svarskrav används inte i Efteranmälan.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är till för dig som är intresserad av att arbeta som bussförare inom lokala, regionala eller internationella transporter. Att köra lugnt och tryggt och känna ansvar för passagerarna är viktiga egenskaper för en bussförare. Stor vikt läggs vid att träna på service och bemötande då bussföraren är företagets ansikte utåt.

Eftersom bussföraren har ansvar för bussen och framför allt passagerarnas säkerhet under körningen, är det viktigt att också vara noggrann och ansvarsfull. Detta får du träna mycket på under utbildningen. 

Samtidigt strävar du efter att bli klar med sfi  kurs D och/eller svenska som andra språk grund.  

Studierna består av både lärarledda lektioner, handledning, självstudier och praktiska övningar. Studierna är på heltid och kräver hög närvaro och stort fokus för att klara utbildningen. Du kommer även att få träna på att hantera stress. Att kunna hantera stress är en viktig förutsättning för att klara utbildningen till bussförare.

Datorer används i undervisningen och datorbaserade övningsprov för körkortsteori ingår i utbildningen. Bra kunskaper inom data och det svenska språket gör att dina förutsättningar för att klara undervisningen ökar.

Utbildningen leder till

Bussförare kör i linjetrafik eller kör expressbuss, flygbuss eller färdtjänst. Även turist- och beställningstrafiken sysselsätter många bussförare. Förare i lokal eller regional linjetrafik kör bestämda linjer efter tidtabell.

Utbildade bussförare har goda möjligheter att få arbete de närmaste åren då kollektivtrafiken i stora städer ska öka. Detta trots pandemin. För mer information: https://www.transportforetagen.se/fragor-vi-driver/?_branch=9&topic=62

Hur söka om körkortstillstånd?

Du söker körkortstillstånd på  www.transportstyrelsen.se/korkort. Ansök så tidigt som möjligt då handläggningstiden kan bli lång. Sök via e-tjänsten för att vinna tid.

Körkortstillståndet kostar inget.

Läkarintyg

För att få ett körkortstillstånd måste du ha ett läkarintyg. Läkarintyget får inte vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan. Vissa läkare skickar in intyget digitalt eller fyller i och skriver ut det på plats. Läkarintyget skickas sedan till transportstyrelsen. Det är viktigt att läkarintyget kommer in i samband med din ansökan.

Det är väldigt viktigt att du bokar tid för läkarintyg i tid. Vänd dig i första hand till den vårdcentral där du är listad.  Väntetiden på vårdcentralen för läkarintyg kan vara lång då vårdcentralerna prioriterar patienter med sjukdom.  Det finns flera privata vårdcentraler att vända sig till på nätet.

Kostnader för eleven

Utbildningen är kostnadsfri men du får själv stå för de kostnader som rör körkort och intyg, Yrkesförarkompetensbevis YKB-kort, (körkort och foto). Du betalar även ett par skyddsskor samt kurslitteratur. Cirka 2500 kronor.

Skolan står för en uppkörning, teoriprov och ett prov för Yrkesförarkompetensbevis, YKB. Om du behöver göra fler prov så får du bekosta dem själv.   

Studiebesök

Kontakta hakan.bjurkvist@educ.goteborg.se för studiebesök. Då kan du träffa personal, elever och ställa frågor. Det hjälper dig att fatta beslut för ditt yrkesval.  Besöken sker i mindre grupper.

Arbetsplatsförlagt lärande, apl

Det ingår arbetsplatsförlagt lärande, apl,  i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen där. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din apl-plats.

Apl-perioder: Ungefär 7 veckors apl ingår i utbildningen

Informationsmöte

Du kan bli kallad till gruppinformation på skolan. I antagningen sker ett urval i enlighet med förordningen om vuxenutbildning. Det betyder att alla som söker kanske inte får plats.  Till gruppinformationen kallas fler sökande än det finns platser. Gruppinformationen syftar till att ge dig den information du behöver för att veta om utbildningen är rätt för dig. Du får också möjlighet att ställa frågor. Om du inte kan komma på gruppinformationen, påverkas inte din möjlighet att få en plats på utbildningen.

Antagning

Kurs- och antagningsbesked:
Du kommer att kunna ta del av beskedet genom att logga in på ditt studerandekonto. Beskedet kommer också att skickas till dig via e-post. Det är därför viktigt att din e-postadress är uppdaterad i webbansökan samt att du har koll på dina inloggningsuppgifter.

Om du har blivit av med dina inloggningsuppgifter och inte längre har tillgång till den e-postadress som du angav vid registrering i webbansökan måste du legitimera dig hos vuxenutbildningen i din hemkommun. Då kan du få hjälp att uppdatera e-postadressen och komma åt dina uppgifter i systemet.

Övrig information

Plats för utbildningen: Otto Elandersgata 4, 421 32 Västra Frölunda
Utbildningsanordnare: Motorbranschens Tekniska Gymnasium – komvux, MTG
Ansvarig vuxenutbildning: Arbetsmarknad- och vuxenutbildning Göteborg stad

Förkunskaper: 

Du är behörig att läsa den här utbildningen om du saknar de kunskaper utbildningen skall ge.

För att kunna bli antagen gäller det att du:
– har lägst betyg E från sfi kurs C eller motsvarande
– inte är klar med svenska som andraspråk på grundläggande nivå
– har förutsättningar att läsa en yrkesutbildning på heltid i kombination med studier i SFI/svenska som andraspråk på grundläggande nivå.

Om din ansökan saknar betyg kan det bli aktuellt att du får mer information om hur du ska göra.

För att kunna bli antagen till utbildningen måste du ha fyllt 21 år vid utbildningsstarten.

Regelverket för yrkesförarutbildning säger:
Du måste studera sammanhållen utbildning. Detta betyder: Du kan inte börja utbildningen om du redan har godkända betyg i dessa kurser: PESPER00S Persontransporter specialisering, PESPER1 Persontrafik – vuxenutbildning, TRAYRK1 Yrkestrafik – vuxenutbildning.
Du kan inte heller ha Yrkeskompetensbevis, YKB, för lastbil.

Dokument som ska bifogas ansökan

Ladda upp kopia på ditt betyg (med rektors underskrift) i SFI på ditt studerandekonto. Meritsammanställningar från Antagning.se, studieplaner eller andra typer av sammanställningar som inte är en betygshandling med underskrift är inte godkända.

Ladda upp kopia på B-körkort (båda sidorna) samt kopia på körkortstillstånd grupp 3, behörighet D.

Du ska ha ett svenskt körkort med B-behörighet. Om du istället har ett körkort motsvarande B-behörighet från ett EES-land ska du byta ut det mot ett svenskt för att kunna bli antagen. Du får inte ha två körkort samtidigt.

Körkortstillståndet ska vara giltigt under hela utbildningstiden.

Borttappade originalbetyg

Om du saknar betygshandlingar från tidigare studier vänder du dig i första hand till den skola som utfärdade betygen och i andra hand till stads-, kommun- eller regionarkivet.

Ansökningsinformation

Ej sökbar

EXTRAMATERIAL

Information om utbildningen

Yrkesområde:

Fordon och Transport

Utbildningsort:

Göteborg

Längd:

45 veckor

Poäng:

1 000

Sista kompletteringsdag:

Tisdag, November 1, 2022

Anmälningskod:

GRS-FPT-2301-GG

Studieperioder:

Period 1: 2023-01-09 – 2023-06-30
Period 2: 2023-08-07 – 2023-12-22